PRZEDSZKOLE NIEPUBLICZNE SIÓSTR FELICJANEK

POD WEZWANIEM ŚW. WOJCIECHA



Jadłospis na bieżący tydzień:


Poniedziałek / 2019-09-16
Śniadanie: Chleb żytni razowy 35g, masło 5g, kiełbasa krakowska drobiowa 20g, sałata masłowa 10g
Kawa zbożowa 150ml [mleko, kawa zbożowa, cukier]
Jabłko 80g
Obiad: I danie: Grochowa z grzankami [groch łuskany, marchewka, pietruszka, seler, por, grzanki (chleb pszenny) czosnek, przyprawy ziołowe]
Gramatura: 200g
II danie: Ryż zapiekany z jabłkami i bitą śmietaną [ryż biały, mleko, jabłka, śmietana, cukier, masło]
Gramatura: 200g
Herbatka owocowa 150ml
Podwieczorek: Zapiekanka  z bagietki  pszennej  30g, masło 5g, ser żółty 15g, szynka 15g]
Herbata z cytryną 150ml
Wtorek / 2019-09-17
Śniadanie: Bułka pszenna 35g, masło 5g, pasta jajeczna ze szczypiorkiem 25g [jajko na twardo, majonez, musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawy]
Kakao 150ml [mleko, kakao w proszku, cukier]
Mandarynka 50g
Obiad: I danie: Koperkowa z lanymi kluskami [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), koperek, śmietana, żółtko jaja, mąka pszenna, przyprawy ]
Gramatura: 200g
II danie: Udko pieczone 60g [udko z kurczaka, oliwa z oliwek, czosnek, przyprawy ziołowe], ziemniaki 100g, surówka kopenhaska 100g [sałata lodowa, marchewka, ogórki kiszone, cebula, jogurt naturalny, musztarda (gorczyca), natka pietruszki, przyprawy]
Gramatura: 260g
Kompot śliwkowy 150ml
Podwieczorek: Galaretka z owocami 140 kcal
Herbatniki pszenne 20g
Środa / 2019-09-18
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni słonecznikowy 35g, masło 5g, parówki z szynki 55g, ketchup 10g
Herbata ziołowa z miodem 150ml
Jabłko 80g
 
Obiad: I danie: Brokułowa z makaronem [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), brokuły, makaron pszenny, śmietana, przyprawy]
Gramatura: 200g
II danie: Kopytka z masłem i bułką tartą 120g [ziemniaki, mąka pszenna, jajka, masło, bułka tarta pszenna], surówka z marchewki  100g [marchewka, jabłko, jogurt naturalny, śmietana]
Gramatura: 220g
Kompot jabłkowy 150ml
 
Podwieczorek: Chałka pszenna drożdżowa 30g, masło 5g
Czekolada pitna 150ml [mleko, czekolada gorzka, cukier]
 
Czwartek / 2019-09-19
Śniadanie: Płatki owsiane z rodzynkami 200g [mleko, płatki owsiane, rodzynki], chleb pszenno-żytni 35g, masło 5g, serek topiony 25g
Obiad: I danie: Krupnik [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), kasza jęczmienna, ziemniaki, marchewka, przyprawy]
Gramatura: 200g
II danie: Pulpety w sosie pomidorowym 60g [mięso wieprzowe, jajka, por, śmietana, marchewka, mąka pszenna, bułka tarta pszenna, natka pietruszki, przyprawy], ziemniaki 100g, buraczki 100g [buraki ćwikłowe, jabłko, sok z cytryny]
Gramatura: 260g
Woda z miętą i cytryną 150ml
 
Podwieczorek: Mus gruszkowy  60 g
Krakuski  pszenne  maślane  20g
 
 
Piątek / 2019-09-20
Śniadanie: Chleb żytni razowy 40g, masło 5g, twaróg 40g, rzodkiewka 20g
Kakao 150 ml [mleko, kakao w proszku, miód pszczeli]
Nektarynka 100g
 
Obiad: I danie: Krem z dyni z groszkiem ptysiowym [dynia, bulion warzywny, mleko, pestki dyni, czosnek, przyprawy, mąka pszenna, jajko]
Gramatura: 200g
II danie: Ryba po grecku z warzywami 150g [dorsz, marchewka, pietruszka, seler, cebula, koncentrat pomidorowy, olej roślinny rzepakowy], ziemniaki 100g
Gramatura: 250g
Kompot wieloowocowy 150ml
 
Podwieczorek: Murzynek 50g /wyrób własny/ [mąka pszenna, cukier, masło, jajka, mleko, kakao w proszku, proszek do pieczenia]
Herbata z owoców leśnych 150ml
 

(c) Przedszkole Niepubliczne Sióstr Felicjanek w Gorlicach 2019
Projekt / wykonanie / hosting: PRONET