PRZEDSZKOLE NIEPUBLICZNE SIÓSTR FELICJANEK

POD WEZWANIEM ŚW. WOJCIECHA



Jadłospis na bieżący tydzień:


Poniedziałek / 2018-09-17
Śniadanie: Chleb orkiszowy 25g , masło 5g, polędwica z indyka 20g, papryka żółta 40g
Kawa zbożowa 160ml [kawa zbożowa, mleko, cukier]
Jabłko 80g
Obiad: I danie: Kapuśniak z ziemniakami [kapusta biała, ziemniaki, marchewka, por, masło, mąka pszenna, seler, pietruszka, cebula, cukier]
Gramatura: 200g
II danie:  Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem [ryż biały, mleko, jabłka, cukier, masło, cynamon]
Gramatura: 200g
Kompot owocowy 150ml
Podwieczorek: Tosty z szynką i serem [chleb pszenny 30g, masło 5g, szynka 15g, ser żółty 15g]
Herbata z cytryną 200ml
Wtorek / 2018-09-18
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 25g, masło 5g, pasta jajeczna ze szczypiorkiem 25g [jajko na twardo, majonez, musztarda (gorczyca), szczypiorek, przyprawy]
Bawarka (mleko) 200ml
Śliwka 50g
Obiad: I danie: Rosół z makaronem [wywar z kości, marchewka, makaron pszenny, pietruszka, seler, kapusta włoska, przyprawy]
Gramatura: 200g
II danie: Potrawka z kurczaka 80g [kurczak, marchewka, śmietana, mąka pszenna, masło, koperek, sok z cytryny, przyprawy], ryż brązowy 100g, fasolka szparagowa 100g
Gramatura: 280g
Kompot wiśniowy 150 ml
Podwieczorek: Budyń śmietankowy 100g [mleko, śmietana, żółtka jaj, cukier, mąka ziemniaczana]
Biszkopty pszenne 20g
Środa / 2018-09-19
Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 30g, masło 5g, szynka prasowana 20g, ogórek 40g
Herbata z cytryną i miodem 200ml
Winogrona 50g
Obiad: I danie: Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym [dynia, bulion warzywny, mleko, pestki dyni, czosnek, przyprawy]
Gramatura: 200g
II danie: Pierogi ruskie z masłem [mąka pszenna, ziemniaki, twaróg, cebula, jajka, masło]
Gramatura: 150g
Kompot śliwkowy 150ml
Podwieczorek: Chałka pszenna 20g, masło 5g, powidło 10g
Kakao 160ml [mleko, kakao w proszku, miód pszczeli]
Czwartek / 2018-09-20
Śniadanie: Owsianka 200g [mleko, płatki owsiane]
Chleb pszenny 20g, masło 5g, miód pszczeli 8g
Banan 60g
Obiad: I danie: Krupnik z kaszą jaglaną [marchewka, ziemniaki, kasza jaglana, pietruszka, seler, cebula, koperek, śmietana]
Gramatura: 200g
II danie: Kotlet mielony 70g [mięso wieprzowe, bułka pszenna, olej roślinny rzepakowy, jajka, bułka tarta pszenna, cebula], ziemniaki 100g, ćwikła z chrzanem 100g
Gramatura: 270g
Herbata owocowa 150 ml
 
Podwieczorek: Galaretka owocowa 150g z bitą śmietaną 20g
Wafle ryżowe 20g
Piątek / 2018-09-21
Śniadanie: Chleb  żytni razowy 25g, masło 5g, makrela w pomidorach 20g
Kawa zbożowa 160ml [mleko, kawa zbożowa, cukier]
Marchewka (słupki) 50g
Obiad: I danie: Zupa koperkowa z lanym ciastem [bulion warzywny, marchewka, pietruszka, por, koperek, śmietana, jajka, mąka pszenna, przyprawy]
Gramatura: 200g
II danie: Placki ziemniaczane z dipem jogurtowym [ziemniaki, mleko, cebula, olej roślinny rzepakowy, jogurt naturalny, jajko, mąka pszenna, przyprawy]
Gramatura: 180g
Napar z mięty 150ml
Podwieczorek: Kołacz pszenny z serem 80g
Herbata owocowa 150ml

(c) Przedszkole Niepubliczne Sióstr Felicjanek w Gorlicach 2018
Projekt / wykonanie / hosting: PRONET